سقف متحرک پروژه رستوران سور با متراژ ۱۱۰ متر توسط شرکت سازه های پارچه ای ماهوت در تهران احداث گردید.
احتیاج به سازه متحرک که قابل حمل و نصب مجدد در مکانهای متعدد است و به طور ساده و سریع نصب میگردد باعث پیدایش سازههای باز شونده و جمع شونده شد که با رشد روزافزون و استفاده از این نوع سازهها بخصوص درکشورهای صنعتی، مورد توجه پژوهشگران و صنعت گران قرار گرفته است.
گسترش سقف متحرک
در دو دهه اخیر توان بشر برای ساخت سقفهای متحرک افزایش یافته و اساس این تحول انعطافپذیری و بهینه شدن اقتصادی اجرای آن نسبت به سقفهای ثابت و سنتی است که یکی از مزیتهای این گونه سازهها به حساب میآید. امروزه سقف بیشتر ورزشگاهها از سقفهای متحرک ساخته شده است. لازم به ذکر است سازههای باز و بسته شونده با سازههای پیش ساخته متفاوت است. در همه ساختمانها نوعی پیش ساختگی وجود دارد مثلا مصالح فولادی در ساختمان تولید نمیشوند اما در سازههای باز و بسته شونده کل سازه بنا در کارخانه کاملا سرهم شده و سپس به منطقه مورد نظر حمل شده و سپس با باز کردن قطعات، قابلیت جمع شدگی و تا شدن پیدا کرده و در محل ساختمان گسترده شده و سازه کل ساختمان در یک جا به دست میآید.
برخی مزایای سقف متحرک
- تطبیق پذیری با شرایط محیطی
- کاهش مصرف انرژی
- اقتصادی بودن (که بستگی به مقیاس و نوع پروژه نیز دارد).
- سهولت جابجایی
- امکان استفاده در تمام سازه یا بخشی از آن
- قابلیت گسترش: یک یا چند بار
تاریخچه سقف متحرک
ساخت بنا با سقف متحرک از اعصار پیش رواج داشته است مانند چادرهای عشایر و یا ولاهای رومی. ولاهای رومی که نوعی تئاتر رومی مرکب از تیرهای چوبی و ترکههای عمودی بوده است که با طناب به هم متصل می شده و با کشیدن طناب زاویه قرارگیری طناب را متغیر می ساختهاند. در باغسازی دوره قاجاریه از سازههای سبک در باغها به جهت ایجاد سایه در میان باغ استفاده می شده که در تابستان در زیر این چادرها محل گذراندن اوقات فراغت و انواع مراسم بوده است.